duminică, 16 decembrie 2018

Cometa 46P/ Wirtanen

      Zilele acestea sunt speciale. Pe nesimtite, deasupra norilor grosi, trece o cometa foarte aproape de pamant. Nu este nici cea mai lumionoasa, nici cea mai frumoasa, nici cea mai apropiata din cele care ne-au vizitat, insa si asa, un asemenea fenomen este destul de rar. Din multitudinea de comete ce se plimba in sistemul solar, doar o mica parte trec pe langa noi la o distanta relativ mica. Se afla in aceasta perioada la mai putin de 12 milioane de kilometri, cam de 30 de ori distanta pamant luna.
      Nucleul cometei este mic in dimensiune, un pietroi de doar 1,2 km in diametru. Coada si norul gazos din jurul nucleului, de culoare albastru verzuie, sunt semnificativ mai mari, ele crescand atunci cand cometa se apropie de soare si scazand in dimensiune odata cu cresterea distantei.





      Am pornit plin de speranta sa pozez aceasta cometa si coada ei, fix inainte de inceperea ninsorilor... Insa probabil am cam intarziat, coada terminandu-se pana am ajuns eu acolo. Ce cometa este aia fara coada... Este desigur o gluma, in aceasta perioada, in ciuda apropierii de pamant, coada cometei nu este vizibila, ea gasindu-se fix in spatele nucleului. Poate peste cateva luni, pe masura ce se indeparteaza de noi, perspectiva se va schimba si coada cometei va fi vizibila in toata splendoarea sa.
      Expunerile le-am inceput pe data de 13-XII inainte de ora 22:00 si pret de vreo 4 ore am urmarit-o cum se misca printre stele. Am facut expuneri de 5 minute pentru cometa si de 30" pentru stele.

Setup: ASA DDM60, FSQ85, Moravian G3-16200, Filtre RGB -Baader.

Salut     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu