sâmbătă, 12 iunie 2010

Nebuloasa Inelul M57

      "Nebuloasele" sunt nori uriasi de praf interstelar si gaze: hidroge, heliu si alte gaze ionizate. Se impart in 5 categorii mari: nebuloase difuze ( regiuni H2 ),  nebuloase de reflectie, nebuloase negre, nebuloase de supernova si nebuloase planetare.
    Dintre ele nebuloasele planetare reprezinta modul in care isi sfarsesc "viata" peste 95% din stelele din univers. La sfarsitul vietii atunci cand acestea si-au epuizat toata sursa de energie  ele se dilata, iar intr-un final printr-un proces de expulzare datorat unui vant solar foarte puternic steaua pierde anvelopa exterioara de gaze. In urma nu ramane decat nucleul condensat al stelei - o pitica alba, extrem de fierbinte, care emite in spectrul ultraviolet si ionizeaza gazele prospat expulzate. Rezultatul superb avand  cele mai diverse forme dureaza cateva mii de ani deoarece gazele continua sa se dilate pana ce vor fii prea indepartate si prea difuze pentru a mai fii vizibile. Stelele "traiesc" cateva miliarde de ani.

      Nebuloasa Inelul M57 din constalatia Lyra, este una dintre cele mai frumoase nebuloase planetare.  Aflata la o distanta estimata intre 2000 si 5000 de ani lumina are o varsta de aproximativ 5000 de ani. In zona centrala se poate observa pitica alba ce a stat la baza formarii ei. In centrul nebuloasei se observa o pitica alba cu magnitudinea de 15,7 - Intunecata rau.
      06-06-2010
      Setup: Eq5, Newton 200mm f5, Canon 1000D fara ghidaj. Fotografie realizata prin suprapunerea a  17 fotografii cu expuneri de 60-120 secunde. iso 1600.  Timp total 14 minute. .
Salut