joi, 27 iulie 2017

Nebuloasa Valul de Est

       Aceasta nebuloasa este compusa nori de gaze incalzite si ionizate. Aflata in constelatia Lebada, este una dintre cele mai cunoscute nebuloase de supernova. Explozia ce a generat acest spectacol cosmic a fost aproximativ acum 5000 de ani si datorita relativei apropieri de pamant, ea se intinde pe o suprafata de aproximativ 9 grade patrate pe cerul noptii. Distanta de pamant a acestei supernove este de aproximativ 1500 ani lumina. In compozitia sa cele mai bogat reprezentate elemente sunt hidrogenul, oxigenul si sulful. Este si o sursa foarte puternica de raze X.




     Datorita noptilor foarte scurte de vara, imaginile au fost capturate pe parcursul a 8 nopti din august 2016 si iunie 2017. In total sunt 14 ore de Ha si 5 ore de O3 in subexpuneri de 30'.
Sistem: DDM 60, FSQ85, FLI 8300, Baader Ha si Baader O3.
Salut

2 comentarii:

  1. Bravo Emil ! Detalii foarte fine de filamente OIII in stanga, mai delicat redate in drapta imaginii, in plus subtil imbinate si bine diferentiate, cu cele de tip H alfa. Stelele excelent redate si diferentiate, fiecare in tonul ei cu senzatia de adancime care ajuta vederea "spatiala" sugerata, a ansamblului. Spatialitate excelent redata la nivelul Valului, in special ramura din dreapta imaginii. Felicitari Emil si succes ! Cer senin !!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Gabi, insa eu inca ii gasesc defecte. Totusi rezultatul este peste asteptarile mele initiale.

      Ștergere