joi, 27 iulie 2017

Nebuloasa Valul

       Aceasta nebuloasa este compusa nori de gaze incalzite si ionizate. Aflata in constelatia Lebada, este una dintre cele mai cunoscute nebuloase de supernova. Explozia ce a generat acest spectacol cosmic a fost aproximativ acum 5000 de ani si datorita relativei apropieri de pamant, ea se intinde pe o suprafata de aproximativ 9 grade patrate pe cerul noptii. Distanta de pamant a acestei supernove este de aproximativ 1500 ani lumina. In compoziti sa cele mai bogat reprezentate elemente sunt hidrogenul, oxigenul si sulful. Este si o sursa foarte puternica de raze X.


     Datorita noptilor foarte scurte de vara, imaginile au fost capturate pe parcursul a 8 nopti din august 2016 si iunie 2017. In total sunt 14 ore de Ha si 5 ore de O3 in subexpuneri de 30'.
Sistem: DDM 60, FSQ85, FLI 8300, Baader Ha si Baader O3.
Salut

2 comentarii:

  1. Bravo Emil ! Detalii foarte fine de filamente OIII in stanga, mai delicat redate in drapta imaginii, in plus subtil imbinate si bine diferentiate, cu cele de tip H alfa. Stelele excelent redate si diferentiate, fiecare in tonul ei cu senzatia de adancime care ajuta vederea "spatiala" sugerata, a ansamblului. Spatialitate excelent redata la nivelul Valului, in special ramura din dreapta imaginii. Felicitari Emil si succes ! Cer senin !!! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Gabi, insa eu inca ii gasesc defecte. Totusi rezultatul este peste asteptarile mele initiale.

      Ștergere