vineri, 2 aprilie 2010

Inceput

      Nu sunt un blogger prin definitie... primul blog pe care am intrat este acesta pe care il scriu acum (excluzandu-le bineinteles pe cele pe care am ajuns redirectionat de google). Fac asta la insistentele lui Cipi pentru a impartasi mai usor experienta cu prietenii.
      Emil Pera este numele meu si sunt un tip oarecare pasionat de stele. Sunt un amator "astronom  in devenire". Nu am fost asa intotdeauna. Am fost prieten cu fizica nu spun nu si am citit cateva carti despre astronomie iar atunci cand pe discovery prindeam un documentar nu-l ratam, insa a fost nevoie de ceva mai mult sa ma scoata din casa in miez de noapte pentru a-l privi pe "Jupiter" si "Nebuloasa din Orion"...
       S-a intamplat cu ocazia a 29 de ani si 364 de zile de viata. M-am trezit in casa cu un telescop MARE. Nu din alea mici cu care iti spionezi vecinii cand uita sa traga perdeaua, ci unul de 30 de kg pe care abia puteam sa-l urnesc din loc. Totul era pare-se gata pregatit pentru a iesi la picnic in miez de noapte... bun, bun dar la ce sa te uiti? In prima luna de astronomie "Luna" nu a iesit din nori si singurele nopti senine erau atat de pline de stele incat dracu stia in ce parte trebuie sa indrept telescopul pentru a vedea ceva. A fost o luna in care telescopul a stat cuminte in camera lui iar eu am citit. In primul rand trebuie sa stii ceea ce vrei sa vezi...
      Intr-un final l-am gasit pe "Saturn", a rasarit si "Luna" si "Nebuloasa din Orion".  Au fost primele victorii pentru mine... Insa fotografiile sunt mai putin interesante decat povestea obiectelor. Pentru mine Saturn a fost primul...

     







      Se vedea pe cerul de seara la inceput de primavara, ca o stea de magnitudine 1 usor galbena, in mijlocul constelatiei Virgo (fecioara). Mult mai mic decat mi l-am imaginat, dar totusi destul de luminos pentru a distinge cu usurinta inelul de forma circulara a planetei. Este asa de mic pentru ca e la o distanta prea mare de noi, de 10 ori mai departe de soare decat Terra, chiar daca e de 763 de ori mai mare (volum). Inelele sale in schimb sunt unice, fiind alcatuite in cea mai mare parte din gheata, acesta fiind motivul pentru care stralucesc asa de tare in lumina soarelui.
     Luna este magica. La 384.000 km de pamant , o aruncatura de bat la nivel cosmic si este asa de luminoasa cu telescopul incat te orbeste. In realitate culoarea ei nu este deloc deschisa, e gri inchis ca si carbunele, ea reflectand abia  8% din lumina pe care o primeste de la Soare (prin comparatie pamantul reflecta peste 45%). Insa e foarte aproape aprope e vizibila ca un corp de magnitudine  -13.  Ce este fascinant la luna este ca are acelasi diametru aparent cu soarele fiind singurul satelit din sistemul solar ce poate crea o eclipsa de soare pe planete in jurul careia orbiteaza.
      Craterul Tycho este unul dintre cele mai interesante de pe fata vizibila a Lunii: are o varsta de 108 milioane de ani fiind relativ tanar, 4,8 km adancime si 85 km in diametru. Pozitionat in emisfera sudica a Lunii a fost facut de un meteorit mai mic decat cel care a dus la extinctia dinozaurilor acum 67 de milioane de ani.
      Sa-l pozezi pe Saturn sau pe Marte relativ usor pui aparatul foto pe telescop apesi pe buton si gata. Luna chiar mai usor... 10 poze pe minut :)).
      Buuun am vazut Luna; acum tinta principala: nebuloase, ceva galaxii, roiuri de stele sunt miliarde numai sa stii unde sa te uiti. 
      Nebuloasa din Orion am gasit-o relativ usor (stiam unde e dintr-un documentar). Insa dupa ea NIMIC...  Doua luni fara a gasi nici o galaxie, nici o nebuloasa, nimic...  Ca prin minune exact cand era sa renunt au inceput sa apara si in fata ochilor mei una cate una.
M42 - Nebuloasa din Orion (01-04-2010) prima mea poza mai dificila insa evident primul esec ...

      Acum insa mi-am dorit sa fac fotografii, sa iau imaginile cu mine acasa.  A face poze stelelor nu este ca si cum ai poza Turnul Eifel (Point and Shot). In schimb e necesar un echipament care sa compenseze miscarea de rotatie a pamantului si care sa poate face expuneri fotografice de mai multe zeci sau sute de secunde, filtre si multe altele de care am aflat  pe parcurs. Corina alesese un telescop ce intrunea conditile pentru fotografii iar tehnica  fotografica mi s-a imbunatatit treptat odata cu cunostintele.
      Mi-am propus pe viitor sa postez aici pozele reusite impreuna cu o descriere sumara a  obiectului fotografiat si a modului in care le-am fotografiat.

         Salut